Groei-jaar 2018

on 14 november 2018

2018

Elk jaar is een bijzonder jaar, met de start van de tulpenroute op 14 april die voor ons langs kwam, waren ook de pruimenbomen in de bloesem. Het was een bijzonder koude periode geweest dus er was geen tulp in de bloei en ik kon de mensen gelukkig blij maken met mijn bloeiende pruimen. De week daarna was het prachtig voorjaarsweer en kwamen de perenbloesem volop in de bloem. Een week verder, eind april was de temperatuur weer koud en was het nat. De appelbloesem had geen goede bloeitijd. Door de verschillen van bloeitijd bleek de zetting bij de appels moeizaam terwijl de pruimen en peren goed waren.

In mei hebben wij het perceel Red Prince-jonagold aangeplant, met prachtig geveerde bomen van boomkwekerij Roelofs. Door de droge periode hebben we ze flink water moeten geven maar ze zijn goed aan de groei gegaan. We hopen er oogst 2019 al weer een kilo of 3 per boom van te plukken.

Een hele warme zomer volgt met veel uitschieters van boven de 35 graden Celsius. De nachten daar voor zijn we aldoor aan beregenen geweest om de waterdamp iets verkoeling te laten brengen tussen de bomen, maar fruitbomen houden niet van zulke extremen. Bepaalde appel-en perenrassen zijn ook niet blij met deze warmte. Toch is het fruit wel zoet geworden van de vele zon uren en dat komt dan ook ten goede in de smaak die iedereen nu kan proeven.

Vanaf half juli zijn er bij ons oogstwerkzaamheden. We beginnen met de Opal pruimen en in augustus de eerste Delbare appels. Vanaf september waren met vele plukkers onze appels en peren aan het plukken. Ook nu hadden we een warme start met de grote oogst. Dat betekende dat er volop door geplukt moest worden om het fruit niet te rijp te laten worden aan de boom. Eind van de maand was de oogst binnen.

Nu is het november en zijn de bladeren aan het verkleuren en zit de nachtvorst er aan te komen zodat de bladeren er wat sneller af kunnen vallen. De snoei kan dan vanaf december beginnen en dat zal tot volgend jaar april duren voordat het klaar is. 

In de boerderijwinkel gaat het werk altijd door en is iedereen ook altijd welkom. De feestdagen komen er gauw aan dus artikelen voor leuke pakketjes zijn er ook . Wij wensen iedereen dan ook al  prettige gezellige en vooral bijzondere feestdagen toe.